Хилядолетна тайна, скрита в Родопите!
13:51
197,932
Reddit
Днес ще разгледаме най-загадъчният надпис, който се намира в Родопите, край китното селце Ситово. Кой го не направил и какво означава? Никой все още не знае!
📘 Поръчай НОВАТА ми книга тук: bit.ly/2O6xJXR
Вече разгледахме свещеният триъгълник на Родопите, но днес отново посещаваме най-тайнствената планина на Балканския полуостров.Тук се е сгушила една не толкова добре позната археологическа находка. В момента се намираме малко преди село Ситово, къде е открит озадачаващ надпис, който никой до момента не е успял да разчете. След това ще попътуваме малко до село Долнослав, където се намира един от най-древните култови комплекси, не само в България но и в Европа. Той е на над 6000 години. Преди да се впуснем в днешното приключение бъдете сигурни, че сте се абонирали с камбанка, за да не изпуснете някои от следващите серии.
📕 Поръчай "ТОП Мистериите на България" тук: ozn.bg/2OMkauI
🔔 Абонирайте се: bit.ly/2w9ePIq
🎮 Гейминг канал: bit.ly/2Jn9mCe
👕 Тениски и Мърч: bit.ly/2CBUf8k
🙌 Елате в нашия Discord: discord.gg/TheClashersOfficial
В нашата малка родина са открити няколко мистериозни надписа, които до ден днешен никой не е успял да разчете. Дори след намесата на чуждестранни учени, те все още са загадка и не разкриват своите тайни. Зад мен се намира прословутия надпис от Ситово, който е може би най-известния, но и най-объркващ от всички. Някои изследователи смятат, че в себе си той може да съдържа тайна, която може да промени начина, по който гледаме на историята.
#Мистерии #България #Родопи
Изсечените надписи в скалата са открити през 1928 година, когато местни дървари работят край реката наблизо. Докато секли дебелите трупи стигнали до една не много малка скала на източният склон на планината. Решили да си поемат дъх под плътната и сянка и да починат за няколко минутки. Като доближили обаче, забелязали нещо странно. Малка стаичка изсечена в горната част на скалата. Групичката приближила, за да разгледа, защото станало ясно, че това не е дело на майката природа. Те с изненада видели странни надписи и знаци на една от стените на стаичката, които не могли да разчетат. Естествено веднага сметнали, че това е знак за голямо златно съкровище, което е заровено някъде наблизо.
Социални мрежи:
✦ Facebook: bit.ly/2hEack9
✦ Instagram: bit.ly/2wsoBCv
✦ Twitter: bit.ly/2wrfqCr
✦ E-mail: the.clashers@yahoo.com
Първият, който изучава надписа е доктор Александър Пеев, който тогава е бил секретар на Историческият музей в Пловдив. Заедно с цяла група, той посещава надписите, които били изсечени във специален фриз. Всеки опит да ги разчете или поне да направи някаква аналогия бил неуспешен. Както виждате широчината на надписа не е малка. В едната си част той е близо 30см, а в края е 23. Дължината също е внушителна, цели 2 метра и 60 см. Доктор Пеев пише в доклада си, че неразбираемите знаци са дело на човек, но са на език и азбука, които са все още неизвестни.
Надявам се четвъртият епизод на Мистериите на България да ви е харесал и ако е така, може да да ме подкрепите с един палец нагоре.

Коментари
 • The Clashers
  The Clashers

  Хей! 👋 Надявам се този епизод на "Мистериите на България" да ви е харесал! 🇧🇬 Много ще ме зарадвате ако споделите видеото в социалните мрежи! 🙌 Скоро ще обявим фен срещите и турнето по случай новата ми книга! 📘 Ако все още не сте си я поръчали, може да го направите от линка в описанието. Благодаря ви! ❤️

  • Dimitar Stavrev
   Dimitar Stavrev

   там пише Той отиде в небесата,оплакан от синовете,този които бе погребан тук в земята.

  • Dimitar Stavrev
   Dimitar Stavrev

   Там пише"Той отиде в небесата, оплакан от синовете,си този, който бе погребан тук в земята"

  • Nikola Spasov
   Nikola Spasov

   Направи видео за колския сондаж! Доста як клип ще стане

 • Иван Николов
  Иван Николов

  Аз и жената така търсихме някакъв скслен манастир в някво село след Каспичан, вървех колкото крака имах и нищо не намерих. Питахме в центъра как да стигнеме по един черен път в планината докъдето можеше и после пеша, убихме се от ходене. Обаче после намерихме крепостта Овеч над Провадия заслужаваше си всяка секунда там

 • Ivan Garkov
  Ivan Garkov

  лично съм участвал в разкопките край долнослав като ученик дори намерих едно кученце от глина цяла фигура спомням си дори археолозите беше някъде 87-89 година беше професор по археология жена може да не е между живите кученцето така и не го видях повече но съм си горен че беше голяма могила както я описваш !

 • Орлин Цолов
  Орлин Цолов

  КОПЕЛЕЕЕ Ставаш супер тъп с 2 минути интр Баси тъпото копеле си

 • 91missisbin
  91missisbin

  Toва е културата винча която е най-старата култура в света подобни статуи са открити също в Сърбия тартария зона в Румъния и изобщо в цялата зона Дунав така че я назовават Дунавската цивилизация

 • Albena Petrova
  Albena Petrova

  Според мен информацията от тези надписи изчаква подходящиут момент, за да бъде показана. Кога ще стане това? Няма да е скоро. поне докато съзнанието ни не се извиси поне до нивото на съзнание на тази цивилизация, която го е оставила.

 • Kiril Kirov mitkov
  Kiril Kirov mitkov

  bravo clavi syper ci

 • Georgi Todorov
  Georgi Todorov

  Много хував клип. Ок защо тези артефакти не са съхранени и направени за туристи да печели българия пари ако реши някои вандалин може да унищожи написаните неща по скалата .

 • Faith
  Faith

  Това е Тракийски език.Траките са първият народ които са населявали България,а Родопите им е било централно място.

 • Stoyan Rashev
  Stoyan Rashev

  Слави поздрави от Виена,много интересни епизоди!Пожелавам ти да си здрав и да продължаваш все така🤟

 • Chika 8
  Chika 8

  Слави ти си най-готиния ютубър в света ти ме караш да мечтая повече

 • velstar
  velstar

  Много интересно. Браво Слави!

 • Toma Slavov
  Toma Slavov

  Славчо много си прост!!! Каде ги видя тия Прабългари и Славяни! Покажи Даги видим?

 • Bulgarian History
  Bulgarian History

  Трябваше да споменеш и намерената кост от пещера Козарника.

 • Sofia.Noveva
  Sofia.Noveva

  Доколко е правдоподобно??! Fake news?

 • Radina Gospodinova
  Radina Gospodinova

  Не са 1 или 2 местата в България на които са намирани доказателства за стари цивилизации или неща свързани с извънземни. Странното е как точно на тези места е имало голям интерес и то не само от българска страна и изведнъж всичко се потулва и бива "изгубено" във времето.Май намерените неща не са удобни за някой 🤔

 • РАДОСЛАВ ЙОРДАНОВ
  РАДОСЛАВ ЙОРДАНОВ

  Слави, много се радвам, че правиш толкова интересни поредици за мистериите на България лично аз ти казвам едно голямо БЛАГОДАРЯ, че влагаш толкова голямо старание и желание да ни полажеш на всички нас неща които разбулват в нас интерес и също така ни показваш места, които може да посетим през свободното си време. БЛАГОДАРЯ ти отново за прекрасните видеа продължавай все така да ни радваш нас голямото семейство на The Clashers! ☺

 • Деян Димитров
  Деян Димитров

  Здравей Слави. Харесват ми твоите клипове, доста е интересно. Бих се радвал да направиш, клип и да разкажеш за скалните манастири в България. Има един във Варна, точно след квартал Виница. Аладжа Манастир. Има легенди за него за монаси и съкровища на А. Македонски заровени някъде из катакомбите или пещерите в близост. Като малък обичах да се разхождам там, доста е интересно но и опасно особено в пещерите. Мисля, че и в близост до Провадия има още един скален манастир.Ако имаш възможност потърси инфо.

 • Boom Bang
  Boom Bang

  Чудесно е че не показа точното местоположение на комплекса предвид иманярските времена в който живеем.

 • niki m.m
  niki m.m

  Тоя закон е много тъп за нищо не става хайде да се съберем всички заедно да видят че няма да е тяхната ние как да си правим клиповете за секи клип ще трябва да плащаш няма да стане смен ли сте 😈💪👿 заедно сме силни

 • Ivan Petrov
  Ivan Petrov

  Много не естествено ми е твоето "сценично" поведение. Не мога да разбера защо имаш такава крайно експресивна жестикулация. Съмнявам се като си навън така да се държиш и говориш.

 • Simeon Simeonov
  Simeon Simeonov

  Имам въпрос: Правена ли е проверка дали основата, върху която е издълбан надписа край Ситово не е вложка, залепена в жлеб, издълбан в скалата? От клипа се забелязва, че като че ли има следи от замазка по периферията на сравнително равнинната повърхност на плочата.

 • stanislav staikov
  stanislav staikov

  Всичко е чудесно.но до кога ще слугувате на рекламите

 • Velingrad80
  Velingrad80

  Смята се, че траките са изчезнали не защото демографски са били унищожени, а защото не са уважавали собствения си език и така част от тях с течение на времето били латинизирани, а друга - гърцизирани. Това ми напомня за един друг народ, който смело и безстрашно се движим по пътя на траките. Имало едно време един език. Помните ли го? Чували си сте за него? Той бил толкова важен, колкото гръцкият и латинският. Този език бил свещен. На него била преведена Библията още преди 1200 години. Този език бил толкова богат на думи и изрази, толкова жив и прекрасен, че бил възприет като книжовен в повечето славянски (и не само) държави и станал най-важният език в Източна Европа за векове наред. Хората толкова го харесвали, а дори и азбуката на която се списвал. И до ден днешен я ползват над 200 милиона души в 12 държави. Аз го помня. Нашите предци го наричали български език. Аз искам да помагам в превода на този език. От стари хора съм чувал, че "мистериозен" на български се превежда като "загадъчен".Като за начало - първото ми предложение е - "топ мистерии" да се преведе на български като "най-големите загадки". Искам да подчертая, че езикът на нашите предци е най-голямото ни богатство. Нещото, което ни отличава от другите народи, нашата същност. Някога траките загубили своята същност. И изчезнали от лицето на Земята. Ако не бяха гръцките писмени източници, дори нямаше да знаем, че са съществували...

 • Borislav Adov
  Borislav Adov

  Слави, на голяма част от видеото камерата замъглява и не се вижда нищо от това, ковто обясняваш и показваш. Едимствено фокусира теб. Ако може, оправи го това, въобще ако е възможно. На много места показваш нещо, но всичко е замъглено отзад.

 • Вели Божи
  Вели Божи

  Благодаря, браво, много смело, само така. Ситите са също с тракийско - български корени надписът е оставен от тях. И надписът е почти е разчетен. Има информация, но трябва да я потърсите. Д-р Цветан Гайд е един от тях. Това са нашите предци от нашата свещената земя на Орфей и музите България! От нашите земи тръгва цялата днешна цивилизация, една земя, един народ, един Бог, от днешните български земи. Бог да пази България!

 • Lords of Shadow
  Lords of Shadow

  Всички който хвърлят боба ще получат промо боб от на Сляви боба

 • Vladimir Vladov
  Vladimir Vladov

  Е, нали Спарко го разчете: ОН УЧЛ У НЕБУ ЕЧЛИ У СИНЕЙ НЧАЙ КУИС ЧИА У ЗИМЛЕобикновен надгробен надпис: Той отиде в небесата оплакан от синовете, този, който бе погребан тук в земята

 • Ely Smarty
  Ely Smarty

  Ехаааа!!!! 😯😯😯 Невероятно видео!!!! Останах безмълвна! БлагоДаря, че ни открехвате вратата към нещо, което ще ни вдъхне повече национална гордост! 🙏🏻❤💎 Чакаме Ви в Русе! 🎉🎉🎉

 • Deivid Uzunov
  Deivid Uzunov

  Здравей Слави, чувалал ли си за местенцето с. Чала където е в Родпите и почти вилно селище.. Нека ти кажа, че върха е доста висок и по добре изчакай лятото за да дойдеш, казва се че е открито светилището на бог Дионис(бога на виното) ако имаш интерес ми пиши на лично... 😀

 • Martin Zangurov
  Martin Zangurov

  Всички поредици са страхотни, Слави! Моля те, ела в град Смолян! Той е в Родопите и тук има много интересни находки. Успех! 😉❤️

 • Asia Boyanova
  Asia Boyanova

  Slavi ot dalgo vreme chakam klasaciq za stivan xoking i fakti pokrai smarta mu shte sum na istina mnogo blagodaren!

 • Koyna Kuvandzhieva
  Koyna Kuvandzhieva

  Аз с моя клас (включително и г-жата) гледаме твоите видеа

 • Людмил Василев
  Людмил Василев

  Слави направи книга за паранормални неща 👍ако искате и вие.

 • TsoTsy14
  TsoTsy14

  Alah akbar

 • Domenic Stankov
  Domenic Stankov

  След като Ган Едем е на Изток то АДАМ е създаден на запад.а това е днешна БЪЛГАРИЯ.

 • Jarden Peol Play
  Jarden Peol Play

  ТЕРОРИСТ (Шегувам се Слави споко) Много интересно видео Браво

 • Lyubomir Iliev
  Lyubomir Iliev

  Респект за клиповете. Може би някой ден темата Царичина?

 • N .Tilev
  N .Tilev

  A защо не "Загадките на България"? И вместо "артефакт" - находка, старинен предмет... Трейлър - преглед. Приордър - предварителна поръчка. Фен-срещи - срещи на привържениците. Локации - тук находища. Топ мистерии - най-големите загадки. Как може местата едновременно да са и загадъчни, и мистериозни, като двете думи означават едно и също??? Баси, станали сме като циганите - кажем две думи на български и пет на английски. Иначе все сме за българщината... Защо унищожавате прекрасното си съдържание с тия ненужни чуждици, че и чужди жестове?! Роден и израснал сте в САЩ ли?? Те защо не подражават на нас и не използват наши думи за да са по-красноречиви? Смисълът на канала ви е да ни накара да се гордеем с българското, а самият вие го заличавате още с английското му име... Преди да почнете да ме псувате, помислете си за тия неща. Желая ви успехи както с прекрасните ви филми, така и с българеенето (ей това е моя дума, която ви подарявам)!

 • Катерина Иванова
  Катерина Иванова

  Слави, по врачанския край са се случвали такива неща, които още не можем да си представим дори. Не забравяйте, че не "случайно" време на "присъствие" там не е било никога!

Напред
Yasak Elma 59. Bölüm
2:17:35
885 хил.